Het aanbod van zonnepanelen wordt steeds groter. Daardoor kan het best lastig worden om het juiste merk zonnepanelen te kiezen. Niet alle zonnepanelen presteren even goed en daarom is het belangrijk van tevoren goed onderzoek te doen. We raden in ieder geval aan te kiezen voor zonnepanelen uit de zogenaamde Tier 1-categorie. Deze categorie is wel iets duurder in de aanschaf, maar daarvoor krijgt men wel optimale prestaties terug. En met een groene lening is dit snel terugverdiend.
Inhoud
Top 5 zonnepanelen
Na het vergelijken van de specificaties van zonnepanelen kan het nog steeds lastig zijn te kiezen tussen verschillende Tier 1-merken. We hebben daarom een top 5 van de gemaakt van de beste zonnepanelen merken.
1. Sunpower

Een bekend merk dat we in Europa vaak terugvinden zijn de Sunpower zonnepanelen. Deze fabrikant staat bekend als fabrikant van een van de meest rendabele zonnepanelen die er op dit moment op de markt is. Uit recentelijk onderzoek blijkt zelfs dat de zonnepanelen een rendement tot wel 22 procent weten te behalen. Dit heeft als voordeel dat wanneer men minder ruimte op het dak heeft, men toch een hoog rendement weet te realiseren. Het hoge rendement van Supower is opmerkelijk, want het percentage ligt een aanzienlijk pak hoger dan bij andere merken.
Sunpower is daardoor zeker en vast een goede keuze voor zonnepanelen. Het is daarbij wel belangrijk te realiseren dat de aanschafprijs van deze fabrikant zonnepanelen ook een pak hoger ligt. Voordeel is dankzij het hogere rendement wel dat de terugverdientijd een stuk korter is. Het geld is dus gemakkelijk weer terugverdiend.
2. Trina Solar
Een ander goed merk zijn de Trina Solar zonnepanelen. Deze zonnepanelen zijn onder veel installateurs geliefd. Dit merk geeft de consument verschillende keuzes. Zo is het mogelijk te kiezen voor de duurdere zwarte monokristallijn zonnepanelen of de goedkopere blauwe polykristallijn zonnepanelen. De monokristallijn zonnepanelen zien er een stuk mooier uit, zeker als het dak van woning ook al zwart is.
Nadeel is wel dat de prijzen iets hoger liggen. Toch is het overwegen van Trina Solar zonnepanelen het zeker waard, want het rendement van deze fabrikant ligt tussen de 19 en 21 procent. Dat is aanzienlijk hoog en bovendien zien de zonnepanelen er stijlvol uit. Zo kun je zonder enige horizonvervuiling toch zonnepanelen op het dak plaatsen.
3. Panasonic
Op zoek naar een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit? Dan zijn de Panasonic zonnepanelen een prima optie. Dit merk zonnepanelen bevindt zich in de verschillende segmenten van de zonnepanelenmarkt. Dat komt vooral doordat de fabrikant een groot assortiment zonnepanelen heeft. Daardoor is de kans groot dat er altijd wel iets te vinden is wat past bij de woning. Denk bijvoorbeeld aan kleinere formaten zonnepanelen. Dat is zeer geschikt voor daken met een kleiner oppervlak.
Een ander voordeel van Panasonic is dat de prijzen van dit merk relatief lager liggen in vergelijking met andere producenten. Het rendement van de zonnepanelen ligt nog steeds tussen de 19 en 21 procent. Daarmee is Panasonic een prima keuze voor iedereen die zonnepanelen met een hoge opbrengst wil, maar daar niet te veel voor wil betalen.
4. LG
LG kennen we wellicht vooral van de huishoudelijke apparatuur, maar de fabrikant heeft ook een eigen zonnepanelenafdeling: LG Solar zonnepanelen. Het aanbod van LG is redelijk klein, maar daardoor is het maken van een keuze ook een stuk gemakkelijker. Dat komt vooral door de lage prijzen van LG in vergelijking met andere merken zonnepanelen. Daarmee maakt LG de zonnepanelenmarkt ook toegankelijk voor consumenten met een kleiner budget. Het is dus mogelijk met een relatief klein budget toch de overstap te maken naar het opwekken van energie met zonnepanelen.
De uitstraling van de zonnepanelen is wel redelijk saai, maar dit hoeft geen probleem te zijn. De zonnepanelen van LG halen namelijk een rendement van 19 procent, wat het saaie uiterlijk al snel goed maakt.
Belangrijk: LG heeft inmiddels de productie van nieuwe zonnepanelen stopgezet. Ze willen zich focussen op hun andere activiteiten. Ze houden zich wel aan de bestaande garantievoorwaarden.
5. REC
Steeds meer in opkomst zijn de REC zonnepanelen. Dit merk is voor sommigen nog relatief onbekend, maar wordt wel steeds geliefder onder ervaren installateurs van zonnepanelen. Het rendement van REC-zonnepanelen valt met een percentage van 16 tot 19 procent wat lager uit.

Toch is het voldoende om de investering snel terug te verdienen, want de zonnepanelen zijn van hoge kwaliteit en bovendien een stuk gebruiker in de aanschaf. Er zijn steeds meer mensen die ervoor kiezen om dit merk zonnepanelen op het dak te laten plaatsen.
Vind dé beste vakman voor je zonnepanelen.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Het is bij het kiezen van een merk zonnepanelen belangrijk rekening te houden met een aantal kenmerken van goede zonnepanelen. Houd er ook rekening mee dat er eventueel nog kosten voor montage van de zonnepanelen worden berekend. Dit is een belangrijk onderdeel van de offerte. Net zoals Test-aankoop en de consumentenbond gingen wij even op onderzoek uit naar wat de beste zonnepanelen op de markt zijn.

Kenmerken van goede zonnepanelen
Het vergelijken van zonnepanelen kan op verschillende manieren. De gemakkelijkste manier is door een checklist van kenmerken te maken en vervolgens de verschillende zonnepanelen met elkaar te vergelijken. Het is niet lastig om aan deze gegevens te komen, want de meeste fabrikanten van zonnepanelen maken zogenaamde datasheets.
Op een datasheet staan alle technische specificaties van zonnepanelen weergegeven. Denk bijvoorbeeld aan het gewicht, maar ook aan het rendement, de garantie, temperatuurcoëfficiënt en andere elektrische gegevens.
Op basis van al deze gegevens is het mogelijk om een goede afweging te maken. Is het toch lastig om uit te zoeken welk merk het beste is? We hebben ook een top 5 opgesteld van meest populaire merken zonnepanelen binnen de Tier 1-categorie.
Garantie
Bij het vergelijken van zonnepanelen is het raadzaam te kijken naar de verschillende soorten garanties die een fabrikant te bieden heeft.
- Ten eerste is er de productgarantie. Deze garantie geldt voor de zonnepanelen zelf. De garantie staat altijd aangegeven op de datasheets. De grotere merken zoals bijvoorbeeld Canadian Solar en Trina Solar bieden garanties van gemiddeld tien tot vijftien jaar. We raden aan om niet voor merken te kiezen met een productgarantie lager dan 10 jaar. De productgarantie op een zonnepaneel is essentieel voor de keuze van een goed zonnepaneel. Er zijn zelfs fabrikanten zoals Sunpower en Panasonic die behoorlijke garanties tot wel 25 jaar geven. Daar moet dan wel iets meer voor worden betaald.
- Naast de productgarantie is er de vermogensgarantie. Het is gebruikelijk dat een zonnepaneel ieder jaar een beetje vermogen verliest. Dat komt mede doordat de meeste zonnepanelen glas-folie zonnepanelen zijn.
- Ook op het uitgevoerde werk heb je vaak garantie. De zonnepanelen installateur stelt zichzelf verantwoordelijk voor eventuele fouten. Doorgaans tussen de 2 à 5 jaar. Belangrijk: Je mag de zonnepanelen in die periode wel niet zelf verplaatsen. Anders vervalt je garantie.
- Als laatste is er bij de meeste merken krijgt de consument een garantie op vermogen. Een merk geeft garantie op basis van bijvoorbeeld 0,7 procent jaarlijks verlies. Dat betekent dat na 25 jaar een zonnepaneel alsnog 80 procent van het oorspronkelijke vermogen moet weten te halen. Anders is deze toe aan reparatie of vervanging onder garantie.
Vind dé beste vakman voor je zonnepanelen.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Rendement
De meeste mensen die voor het eerst zonnepanelen gaan kopen staren zich blind op het rendement. Rendement is uiteraard belangrijk, maar het gaat niet alleen maar om het rendement. Wie een klein dak heeft en dus maar een klein oppervlak ter beschikking heeft, kan inderdaad beter kiezen voor zonnepanelen met een hoog rendement.
Tegenwoordig hebben de meeste Tier 1-zonnepanelen een rendement tussen de 20 en 22 procent. De zonnepanelen met een hoog rendement zijn afkomstig van merken zoals Panasonic, LG en Sunpower.

Temperatuurcoëfficiënt
Een ander belangrijk aspect van zonnepanelen dat vaak vergeten wordt, is de zogenaamde temperatuurcoëfficiënt. Vaak wordt gedacht dat op hete zonnige dagen er meer zonne-energie wordt opgewekt. Dat is in de praktijk niet waar. Op een hete zomerdag werken zonnepanelen juist minder goed. Zonnepanelen zullen meer opbrengen op een lentedag bij 20 graden dan op een zomerdag bij 30 graden. De regel is doorgaans dat hoe warmer het buiten wordt, hoe meer rendementsverlies er optreedt. Het verlies van rendement is uit te drukken in percentages per Pmax. De zonnepanelen worden voordat ze op de markt worden gebracht onderworpen aan zogenaamde Standard Test Conditions.
Dit gebeurt meestal onder standaard omstandigheden, zoals een temperatuur van 25 graden of 1000 watt per vierkante meter. De temperatuurcoëfficiënt is zeer belangrijk. Een zonnecel kan tot wel 30 graden warmer worden dan de temperatuur in de omgeving. Het is dus belangrijk om bij het kiezen van het juiste zonnepaneel te kijken naar de daling per percentage per graden Celsius. Een goed zonnepaneel heeft doorgaans een Pmax onder de 0,50% per graden Celsius.
In de praktijk werkt dat als volgt. Stel, een zonnepaneel heeft een pMax van 0,38 procent per graden Celsius. Als het buiten 15 graden is, is de temperatuur van een zonnecel zo’n 45 graden. Bij een STC-omgeving is de temperatuur dus 20 graden koeler dan nu het geval is. Er zal daardoor sprake zijn van 7,6 procent rendementsverlies van het maximale rendement.
Dit betekent dat het rendement om zomerse dagen slechter zal uitvallen dan wellicht van tevoren gedacht. Kies daarom altijd voor een Tier 1-zonnepaneel met een laag temperatuurcoëfficiënt.
Tolerantie
Ten slotte kan er ook gekeken worden naar de tolerantie van zonnepanelen. De tolerantie is een term die wordt gebruikt tijdens het uitvoeren van de STC, ofwel Standaard Test Condities. De tolerantie wordt uitgedrukt in Wattpiek. Stel een zonnepaneel heeft een tolerantie van -0Wp/+5Wp. Dan is nog niet meteen duidelijk wat dit betekent voor de opbrengst van zonnepanelen. Het betekent dat het vermogen van een zonnepaneel tussen de 250 en 255 Wattpiek aan vermogen kan behalen.
Bij het letten op de tolerantie is het vooral belangrijk om te kijken naar de waardes. Een waarde rond de 0 Wattpiek of een positieve waarde erboven is aangeraden. Kies niet voor zonnepanelen met een negatieve waarde. Dit betekent namelijk dat het vermogen van zonnepanelen negatief uit kan vallen.
Tier 1 zonnepaneel
De zonnepanelen worden doorgaans ingedeeld in het zogenaamde Tier 1-systeem. De honderden zonnepanelen op de markt zijn ingedeeld in verschillende categorieën. Op die manier is het gemakkelijker om ze met elkaar te vergelijken. Er zijn een aantal eisen per categorie. Wij raden aan vooral zonnepanelen te kiezen die tot Tier 1 behoren.
Bij Tier 1 horen een aantal voorwaarden. Zoals bijvoorbeeld de verticale integratie van een merk. Dat klinkt ingewikkeld, maar in de praktijk betekent dit dat alle stappen van het productieproces binnen de fabrikant zijn uitgevoerd. Het gaat dan dus niet alleen om de eigen ontwikkeling (research & development) van een merk, maar ook om het gebruik van materiaal en de montage. Doordat de fabrikanten in het Tier 1-segment een eigen onderzoeksafdeling hebben is er ook vaker sprake van innovatie. Een andere harde eis aan Tier 1 is dat de fabrikant tenminste vijf jaar bestaat.
Niet voor niets behoren merken als LG, Panasonic en Sunpower tot de absolute top van de Tier 1-categorie. Het zijn stuk voor stuk gerenommeerde merken met een hoge betrouwbaarheid.
Wat zijn de beste zonnepanelen?
Zelfs als alle specificaties van datasheets op een rijtje staan, kan het nog best ingewikkeld zijn om het juiste zonnepaneel te kiezen. Een ervaren vakman kan altijd verder helpen in het maken van de juiste keuze. Dat is ook belangrijk, want de investering in zonnepanelen is waarschijnlijk een van de beste keuzes die er te maken valt. Zonnepanelen zetten licht om in energie. Dat gebeurt aan de hand van fotovoltaïsche cellen. Deze cellen zijn geklemd tussen lagen van halfgeleidende materialen. De meeste zonnepanelen gebruiken siliconen. Er is dan sprake van een glas-foliezonnepaneel.
Vind dé beste vakman voor je zonnepanelen.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Maar het is ook mogelijk dat een zonnepaneel gemaakt is als glas-glas zonnepaneel. De zonnecellen zijn dan tussen twee harde lagen glas geklemd. Het voordeel daarvan is dat het hier vaak om een hoger rendement gaat en dat een zonnepaneel een stuk langer meegaat. Elke laag het hoe dan ook elektrische eigenschappen. Energie wordt opgewekt als de fotonen van het zonlicht worden geraakt. Er ontstaat dan een elektrisch veld. Dit veld is weer nodig om de zonnepanelen energie op te laten wekken. De geproduceerde zonne-energie is altijd gelijkstroom. Via een omvormer is het mogelijk deze om te zetten naar wisselstroom, zodat het gebruikt kan worden met huishoudelijke apparaten.