Lekker luieren in de zon doen we allemaal wel eens. Maar de zon is ook bij uitstek geschikt om de woning van energie te voorzien. Zonne-energie is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Maar hoe kun je zonnepanelen aansluiten?
Vind dé beste vakman voor je zonnepanelen.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Inhoud
Hoe energie opwekken met de zon?
Dit werkt aan de hand van zonnepanelen, die zonlicht opvangen en deze vervolgens omzetten in elektriciteit. Zonnepanelen is een vorm van duurzame energie en zijn daarmee een stuk minder schadelijk dan energie uit fossiele brandstoffen.
Daarnaast is het na de investering vaak voordeliger om zonnepanelen te gebruiken, dan om gebruik te maken van de energie van energieleveranciers. Zonnepanelen worden op vele plekken toegepast.
Meestal op daken van woningen, maar zelfs in de ruimte. Er zijn verschillende manieren om zonnepanelen aan te sluiten. Wie dit liever niet zelf doet, kan dit ook laten doen door een ervaren vakman.

Over zonnepanelen
Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en de portemonnee. Voor velen is het eerst een flinke investering, maar na acht tot tien jaar is de investering terugverdiend. Dat terwijl zonnepanelen toch maximaal dertig jaar mee gaan. Ze zijn gemakkelijk te onderhouden en daarmee een zeer geschikte manier om te besparen op de energierekening. Dankzij de lange levensduur van de zonnepanelen, gaan ze jarenlang mee.
Populariteit zonnepanelen
Zonnepanelen worden steeds populairder. De mens wil steeds vaker zonne-energie omzetten in elektriciteit. Op die manier kunnen we de wereld ontzien. We zijn immers de eerste generatie die beseft dat we de wereld tekortdoen. Een leefomgeving zonder elektriciteit is tegenwoordig ondenkbaar geworden. Door de vraag naar energie werken er centrales gebouwd waar fossiele brandstoffen gebruikt werden. Deze stoffen zijn slecht voor het milieu en putten natuurlijke bronnen uit.
Een veel beter alternatief is het gebruik van zonnepanelen. Veel consumenten hebben dat inmiddels ook ingezien. De zonnepanelen kwamen eind negentiende eeuw in opkomst. Het gebruik van zonnepanelen is sindsdien behoorlijk toegenomen. Voordat consumenten zonnepanelen gingen gebruiken, werd het alleen toegepast in de ruimtevaart. Tegenwoordig zien we ze vaker op daken van huishoudens liggen. Het is een nieuwe manier van denken en een stuk minder belastend voor het milieu. Zonnepanelen aansluiten is dus een zeer goede keuze.
Vind dé beste vakman voor je zonnepanelen.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Werking zonnepaneel
Hoe werken zonnepanelen juist? Zonnepanelen voorzien het huis van elektriciteit. Dat werkt aan de hand van fotovoltaïsche panelen. Dit wordt in het Engels vaak afgekort tot PV. Deze panelen zijn ieder voorzien van individuele zonnecellen die de zonnestralen opvangen. Vervolgens worden er elektronen opgewekt en worden deze in één richting geduwd. Zo’n cel noemen we een zonnecel en wordt meestal geproduceerd met silicium. Er zijn verschillende soorten silicium die allen een eigen prijs hebben. Monokristallijn silicium is het duurste, amorf zonnepanelen zijn de goedkoopste variant. Wel kennen alle soorten zonnecellen hun eigen voor- en nadelen.
- Monokristallijn: ga voor een hoog rendement en kies voor monokristallijn zonnepanelen. Deze zonnecellen zijn gemaakt van silicium en bestaan uit monokristal. Deze zonnepanelen zijn lastig te maken en daarom duur in de aanschaf. Toch kan het de investering waard zijn, gezien het hoge rendement;
- Polykristallijn: polykristallijn zonnepanelen bestaan uit zonnecellen waarbij het silicium in een vorm wordt gegoten. Daarna wordt de vorm gezaagd tot een cel. Het is een stuk eenvoudiger om deze panelen te produceren. Daarom zijn ze enkele tientjes per stuk goedkoper. Het rendement is daarnaast wel iets minder goed, maar veel verschil is er niet meer dankzij de verbetering van hedendaagse technieken;
- Amorf zonnepanelen: deze zonnepanelen bestaan uit dunne film. Er is dus geen kristal, maar poeder. Daardoor hebben deze panelen als eigenschap heel flexibel te zijn. Daardoor gaat het produceren eenvoudig en zijn ze een stuk goedkoper in de aanschaf. Er is wel een belangrijk nadeel: het rendement valt meestal tegen.
Wanneer men zonnepanelen wil gaan aansluiten, is het dus belangrijk van tevoren na te denken over de verschillende soorten zonnepanelen. Wat zijn nu de beste zonnepanelen? Die keuze zal vooral afhangen van hoeveel elektriciteit er moet worden opgewekt. De zonnecellen zijn samen een module, meerdere modules samen zijn een paneel. De panelen kunnen in serie verbonden worden, waardoor er een heel systeem bestaat.
Zonnepanelen hebben aan de bovenkant negatieve lading en aan de onderkant positieve lading. Daardoor ontstaat er gelijkstroom. Om de elektriciteit te kunnen gebruiken, is er wisselstroom nodig. Om dit te kunnen bereiken, is een omvormer verplicht.
Gebruik van de omvormer
De zonnepanelen wekken gelijkstroom op. Om de opgewekte energie te kunnen gebruiken, is er wisselstroom nodig. Dit kan worden omgezet aan de hand van een omvormer. De omvormers zijn van groot belang om zonnepanelen correct te laten werken. De omvormer vormt niet alleen de energie om, maar zorgt er ook voor dat zonnepanelen optimaal werken. Voortdurend berekent de omvormer de juiste verhouding tussen stroom en spanning. Op die manier kan er een zo hoog mogelijk rendement behaald worden. Het maximale vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in wattpiek en staat bij aanschaf van zonnepanelen altijd vermeld.
De meeste zonnepanelensystemen zijn gekoppeld aan het net van de netbeheerder. Soms wordt er een serie van vele accu’s gebruikt om overtallig stroom op te slaan. Hoeveel stroom men op moet wekken, is afhankelijk van het verbruik. Dit staat meestal vermeld op vorige energierekeningen. Een netgekoppeld systeem zorgt ervoor dat energie die niet gebruikt wordt, wordt terug geleverd aan het netwerk. Daardoor zal de verbruiksmeter verder om laag gaan. Wel kan er een prosumententarief voor gelden.

Redenen om zonnepanelen aan te sluiten
Er zijn verschillende redenen om voor zonnepanelen te kiezen. Zo zijn ze goed voor het milieu en is het een duurzame manier om elektriciteit op te wekken. Daarnaast bieden zonnepanelen altijd energie, ook als de zon amper schijnt. De energie is volledig op een schone manier opgewekt en is niet belastend voor het milieu. De energierekening gaat verder omlaag en zonneschijn is gratis.
Bovendien is de investering binnen enkele jaren meestal terugverdiend. Goede zonnepanelen hebben een levensduur van tussen de 20 en 30 jaar en vergen maar weinig onderhoud. Verder gaat ook de woningwaarde omhoog, wat een eventuele toekomstige verkoop van de woning goed zal doen. Veel kopers zijn tegenwoordig op zoek naar een duurzame woning. Ten slotte is men minder afhankelijk van de grillen van de energieleverancier. Het huis levert zelf de energie.
Vind dé beste vakman voor je zonnepanelen.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Let op bij het aansluiten zonnepanelen
Doe een goede voorbereiding voordat men zonnepanelen gaat aanschaffen. Vergaar daarom altijd informatie bij de lokale overheid en de leveranciers. In sommige gevallen kan men namelijk te maken krijgen met wetgeving. Dit kan per gemeente verschillen. Daarnaast is het raadzaam met erkende bedrijven over de toekomstige aanleg van zonnepanelen. Vraag gegevens op bij meerdere leveranciers. Sommige mensen kiezen ervoor om de zonnepanelen zelf te installeren. Anderen laten dit liever doen. Na aanleg moet er namelijk een AREI-keuring gedaan worden. Na aanschaf van de zonnepanelen moeten ze regelmatig schoongemaakt worden.
Het voordeel van zonnepanelen is dat ze de waarde van een woning verhogen. Bij verkoop van de woning is dit snel te merken. Het is uiteraard ook mogelijk om de zonnepanelen naar een nieuwe woning te verhuizen en weer aan te sluiten.