Wie in Vlaanderen zonnepanelen op het dak installeert, krijgt te maken met de netvergoeding. Deze vergoeding is ingesteld door de Vlaamse overheid. Dit betekent dat eigenaren van zonnepanelen altijd een vergoeding moeten betalen voor de stroom die men zelf opwekt en terugverkoopt aan het vaste netwerk.

Deze vergoeding noemen we ook wel het prosumententarief en is ooit bedacht om de ontstane schulden terug te dringen. Er zijn veel tegenstanders van het prosumententarief. Toch moet men deze vergoeding wel betalen.
Vind dé beste vakman voor je zonnepanelen.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Inhoud
Hoe werkt de netvergoeding of het prosumententarief?
Iedereen die zonnepanelen op het dak heeft liggen, kan in aanmerking komen met het zogenaamde prosumententarief. Dit houdt in dat de consument een vergoeding aan de overheid betaalt voor het terugleveren van stroom via het vaste netwerk. Veel mensen vrezen dat door deze vergoeding het niet meer rendabel is om zonnepanelen op het dak te plaatsen. Ondanks dat men een deel moet betalen als vergoeding, blijft het installeren van zonnepanelen wel rendabel.
Wanneer ga ik netvergoeding betalen?
Iedereen die in het bezit is van zonnepanelen betaalt het zogenaamde prosumententarief. Dit is de netvergoeding van de Vlaamse Regering. Deze vergoeding betaalt men iedere maand via de elektriciteitsfactuur. Het adres waar deze installatie staat wordt aangerekend op de vergoeding. Wanneer de woning zonnepanelen heeft en iemand huurt de woning, dan moet hij de netwerkvergoeding betalen. De huurder geniet van het voordeel van de opgewekte energie en moet daarvoor betalen. Deze plicht ligt dus bij de huurder en niet bij de verhuurder.
Zelfs wanneer men al het gewone distributietarief betaalt op het netto verbruik, komen er toch nog kosten bij. Hoe hoog deze kosten zijn, is afhankelijk van de netbeheerder en de omvormer. Houd er rekening mee dat de kosten inclusief BTW op ongeveer 100 euro liggen. De laagste netvergoeding vindt men bij Intergem. De hoogste netvergoeding wordt berekend door Graselwest.
Zonnepanelen en het prosumententarief
Veel mensen laten zich afschrikken door de netvergoeding van de Vlaamse Regering. Dat terwijl zonnepanelen vrijwel altijd een goede investering zijn. Zo wordt ten eerste op een milieuvriendelijke manier duurzame energie opgewekt. Dit is een investering in een klimaatneutrale woning. Het is bovendien raadzaam alvorens zonnepanelen te plaatsen eerst voldoende informatie in te winnen. Het is dus belangrijk voldoende informatie te lezen en mogelijke ervaringen met zonnepanelen online te zoeken. Er is veel documentatie met als onderwerp zonnepanelen en eventuele tarieven. Op die manier krijgt men een goed beeld van de voordelen van zonnepanelen.
We raden aan niet meteen de plannen te annuleren wanneer men een negatieve ervaring tegenkomt. Het is beter om directe vrienden en familie te vragen. Vraag hun mening naar bepaalde installateurs en fabrikanten die je op het oog hebt. Het is belangrijk om meerdere prijsopgaven te op te vragen, zodat men een goed beeld heeft van de totale kosten.
Terugverdienen installeren zonnepanelen
De meeste mensen vinden de aanschaf van zonnepanelen een grote investering. Ze laten zich onterecht afschrikken door de netvergoeding. Want ook na aftrek van de netvergoeding blijven zonnepanelen toch een interessante investering. De elektriciteitsprijzen in België zijn de afgelopen jaren almaar gestegen en op korte termijn verwachten we niet dat dit zal veranderen. De afgelopen jaren zijn er al verschillende zaken veranderd betreft de elektriciteitstarieven.
Zo is de BTW op elektriciteit de afgelopen jaren verhoogd van eerder 6 procent naar nu 21 procent. Bovendien zijn de tarieven op het distributienet steeds hoger geworden. De Vlaamse energieheffing neemt ook steeds verder toe. Daar tegenover staat wel dat de installatieprijzen van zonnepanelen steeds verder dalen. Door de lagere tarieven blijft het toch heel aantrekkelijk om zonnepanelen te installeren.
Vind dé beste vakman voor je zonnepanelen.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen
Wie zonnepanelen wil laten installeren, wil graag weten hoe lang het duurt totdat de volledige investering is terugverdiend. De tarieven veranderen voortdurend, maar we gaan in dit geval uit van een investering van 6500 euro. Het prosumententarief bij een 4 kilowatt omvormer is gemiddeld zo’n 93 euro. Dit komt neer op 372 euro. Verder is de gemiddelde elektriciteitsrekening 1147 euro. Trek van 1147 eerst 372 af. Deel de investering van 6500 door het resultaat van de som. Dit betekent dat men 8 jaar en 3 maanden erover doet totdat de investering is terugverdiend.
De verwachting is dat ook de komende jaren de energieprijzen steeds verder zullen stijgen. Daardoor zal men dankzij dalende prijzen van zonnepanelen de terugverdientijd veel eerder halen. Door een eenvoudige berekening te doen weet men precies waar hij aan toe is. De terugverdientijd is nog verder te verlagen afhankelijk van de opwekcapaciteit. Voordeel is dat de investering na acht jaar al terug is, terwijl zonnepanelen zo’n 25 jaar meegaan. De omvormer heeft een levensduur van 12 jaar. Dus is het nog steeds erg voordelig om zonnepanelen aan te schaffen.
Zonnepanelen verhogen de waarde van de woning
Er is ook nog een andere belangrijke reden om ondanks de netvergoeding van de Vlaamse Regering toch zonnepanelen aan te schaffen. Het draagt bij aan de vermindering van CO2-uitstoot van de woning. Daardoor wordt de woning ook veel meer waard. Wie in de toekomst zijn huis wil verkopen, doet met de aanschaf van zonnepanelen een goede investering. Door het plaatsen van zonnepanelen kan er een behoorlijke meerwaarde ontstaan. Potentiële kopers zullen bereid zijn veel meer te betalen, doordat de woning een eigen energievoorziening heeft. Op die manier worden ook de maandelijkse kosten van energie verlaagd. Daarnaast zal de EnergiePrestatie van het huis verbeterd worden, waardoor de woning nog meer waard zal worden.
Er zijn ook nog andere voordelen van de aanschaf van zonnepanelen. De gemiddelde levensduur ligt op 25 jaar betreft zonnepanelen. Na 25 jaar leveren de zonnepanelen nog zo’n 87 procent van het originele rendement op. Dat betekent dat men zo’n 15 tot 17 jaar pure winst heeft, nadat de investering is terugverdiend. Door het plaatsen van zonnepanelen is men bovendien ook niet afhankelijk van de grillen van energieleveranciers.
De investering in zonnepanelen is een betere investering dan het sparen van geld. Dit heeft te maken dat de zonnepanelen een hoger rendement halen dan de spaarrente. Sterker nog, de afgelopen jaren is de spaarrente bijna negatief geworden. Daarmee is de investering voor de aanschaf van zonnepanelen zeker een aanrader, ondanks de netvergoeding.