Steeds meer consumenten in Vlaanderen kiezen voor zonne-energie in plaats van energie van een energieleverancier. Dat is logisch, want in veel gevallen stijgt het energietarief jaarlijks. Dat terwijl zonnepanelen een investering voor acht tot tien jaar zijn, waarna de resterende tijd winst oplevert. Zonnepanelen gaan gemiddeld zo’n 25 jaar mee, dus is de keuze voor zonnepanelen steeds interessanter. Maar hoe kun je eenvoudig een offerte voor zonnepanelen aanvragen? En dan nog het liefst bij meerdere vakmannen inééns, zodat je geen tijd verliest en prijzen kunt vergelijken. Dat lees je allemaal hier.
Vind dé beste vakman voor je zonnepanelen.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
De energierekening wordt lager en men heeft een passief inkomen via zonnepanelen. Daarom is het belangrijk om uit te zoeken welke zonnepanelen en installateur het meest geschikt zijn. Om daarachter te komen, is het raadzaam verschillende offertes op te vragen.

Inhoud
Aandachtspunten offerte
Het vinden van de juiste installateurs en type zonnepanelen kan een complexe bezigheid zijn. Daarom is het handig om verschillende offertes op te vragen, zodat er een overzicht ontstaat van de verschillende keuzemogelijkheden.
In principe zijn er verschillende onderdelen van een offerte die van belang zijn bij het maken van de juiste keuze. Het is erg verleidelijk om alleen naar de prijs te kijken, maar we raden aan ook te kijken naar het aantal zonnepanelen en het vermogen, de soort zonnepanelen, de prijs per soort zonnepanelen, fabrikanten, garanties en het gebruik van omvormer(s).
Aantal zonnepanelen
Ten eerste speelt het aantal zonnepanelen een belangrijke rol in de uiteindelijke prijs en de offerte. Zonnepanelen nemen ruimte in, dus is het raadzaam van tevoren te berekenen hoeveel zonnepanelen er op het dak passen.
Daarnaast moet men ook kijken naar het stroomverbruik en de wensen. Sommige mensen willen de helft van het stroomverbruik terugverdienen en de andere helft toch via een energieleverancier laten lopen. Er zijn ook mensen die de volledige stroomverbruik willen terugverdienen, of zelf energie willen gaan leveren.
Er zijn dus veel verschillende mogelijkheden. Een belangrijke graadmeter is de productiecapaciteit. Deze staat altijd aangegeven in Wp, wat staat voor wattpiek. Het stroomverbruik wordt aangegeven in kWh, wat kilowattuur betekent.
Aan de hand van het uitvoeren van een eenvoudige rekensom en de laatste jaarrekening is te berekenen hoeveel panelen men nodig heeft. Wanneer men deze berekening zelf niet kan maken, kan hier eventueel ook een ervaren vakman voor ingeschakeld worden.

Soorten zonnepanelen
Er zijn drie verschillende soorten zonnepanelen: monokristallijn, polykristallijn en amorf. De verschillen tussen monokristallijn en polykristallijn zijn niet zo groot. Monokristallijn geeft de hoogste opbrengst per paneel. Toch is een paneel wel duurder dan een polykristallijn paneel. Monokristallijn is vooral geschikt voor kleinere oppervlaktes. Polykristallijn heeft een minder hoog rendement, maar wel ruim voldoende. Zeker als men veel oppervlak heeft, is polykristallijn de beste keuze.
Daarnaast bestaan er ook amorf zonnepanelen. Deze zijn veel goedkoper in de aanschaf, maar hebben ook een veel lagere opbrengst. Een dergelijk zonnepaneel is vooral interessant als men alleen zonnepanelen op gebieden kan plaatsen waar geen direct zonlicht invalt. Voor alle keuzes zijn er dus verschillende voor- en nadelen. Daarom is de keuze meestal afhankelijk van de woonsituatie.
Welke zonnepanelen het best in welke situatie kunnen worden gekozen, kan worden uitgelegd door een ervaren vakman. Deze zal meestal eerst op locatie de dakconstructie controleren voordat hij advies geeft.
Vind dé beste vakman voor je zonnepanelen.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Fabrikant
In de wereld zijn er bijzonder veel fabrikanten van zonnepanelen. De meeste zonnepanelen komen uit China. Aanbieders kopen meestal verschillende merken goedkoop in via China. We raden aan toch te kijken naar de fabrikant van de zonnepanelen.
Over het algemeen zijn er verschillende tiers. Tier 1 is een bedrijf dat meer dan tien jaar bestaat en een goede reputatie en veel ervaring heeft. Een dergelijk bedrijf heeft meer geld beschikbaar voor onderzoek en ontwikkeling. Grotere fabrikanten zijn dus beter voor de aanschaf van zonnepanelen.
Omvormer
De omvormer is het belangrijkste onderdeel van de zonnepaneleninstallatie. Een omvormer zet gelijkstroom om in wisselstroom, zodat het ook gebruikt kan worden voor normale huishoudelijke apparaten. Het is dus belangrijk om goed onderzoek te doen naar de gewenste omvormers.
Sommige omvormers hebben namelijk maar een korte levensduur. Bovendien zijn er veel verschillen in maten, soorten en prijzen. Op het internet zijn er genoeg ervaringen met bepaalde type omvormers te vinden.
Zorg in ieder geval dat het vermogen van de omvormer overeenkomt met het vermogen van de zonnepanelen. Natuurlijk is het ook bij de keuze voor een omvormer van belang dat men een omvormer kiest met een langere levensduur en goede garantie.
Garanties
Denk bij de keuze voor een installateur en fabrikant altijd aan de garantie op zonnepanelen. Over het algemeen geeft men productgarantie, vermogensgarantie, garantie op de installatie en systeemgarantie.
Productgarantie geldt op zonnepanelen en omvormers. Over het algemeen biedt de fabrikant tenminste tien jaar garantie. Daarnaast is er de vermogensgarantie. De fabrikant garandeert dan dat het vermogen van de zonnepanelen ook na 25 jaar nog tenminste 80 procent is. Anders wordt dit gezien als een defect.
Monteurs geven ook garantie op de montage van zonnepanelen. Bijvoorbeeld als een kabel niet correct is aangesloten of als een paneel niet goed bevestigd is. Een goede leverancier geeft gemiddeld twee jaar garantie.
Ten slotte de systeemgarantie. Deze garantie wordt gegeven door de installateur. De garantie is bedoeld voor het hele systeem. Als er iets mis is, hoeft de klant geen keuze te maken tussen de verschillende garanties, maar verhelpt de leverancier het probleem. Het maakt daarbij niet uit of het gaat om productgarantie, vermogensgarantie of garantie op de installatie.
Vind dé beste vakman voor je zonnepanelen.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Zonnepanelen aanvragen
Nu duidelijk is waar op te letten, kan men beginnen met het aanvragen van offertes voor de beste zonnepanelen. Dankzij de bovenstaande punten is alvast een schatting te maken wat zonnepanelen je ongeveer zullen kosten.
Een offerte aanvragen gaat meestal erg gemakkelijk. Er zijn genoeg bedrijven in Vlaanderen die zonder enige moeite een offerte op maak maken. Ook zijn er bedrijven die zonnepaneleninstallateurs sturen om eerst het dak te komen inspecteren. Zo wordt berekend of de constructie het gewicht van de panelen wel aan kan en hoeveel panelen er op het dak moeten komen te liggen.
We raden altijd aan te kiezen voor een installateur uit de regio. De aanbieder wil voor het maken van een offertje graag eerst weten over de soort en ligging van het dak, de oppervlakte van het dak en het jaarlijks stroomverbruik. Vraag niet meer dan vijf offertes aan, dan is het gemakkelijker om een keuze te maken.