Zonnepanelen en omvormers werken samen in één systeem. Zonder omvormer is een zonnepaneel zinloos. Zonnepanelen wekken namelijk energie op in gelijkstroom, terwijl de meeste elektrische apparaten energie uit wisselstroom nodig hebben. Dat terwijl beide onderdelen niet dezelfde levensduur hebben. Dat betekent dat zonnepanelen gemiddeld zo’n 25 jaar meegaan, maar omvormers een levensduur van maximaal tien jaar hebben.

Vergelijk tot 4 zonnepanelen installateurs in je eigen regio en bespaar zo tot 35% in slehts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Er zit een groot verschil tussen de verschillende merken zonnepanelen en omvormers. Daarom is er een instantie in België (PV Logging) die testen uitvoert, betreft zonnepanelen en omvormers.

Inhoud
Wat zijn goede omvormers voor zonnepanelen?
Er zijn héél wat goede omvormers voor zonnepanelen beschikbaar. Denk o.a. aan
- SMA
- Enphase
- SolarEdge
- MasterVolt
- Berel
- Steca
- Hosola
- Voltcraft
- Sunny Boy
- Sunny Webbox
Goede merken omvormers

Uit de test van PV Logging komen een aantal goede omvormers naar voren. Het gaat hier om de Stecagrid 3600 en de Stecagrid 3000. Verder is ook de Hosola Bright 4200 TL een aanrader. Ten slotte testen Goodwe GW-4200 en Growatt 5000 MTL goed in de test.
Let wel: in de test is alleen gekeken naar het rendement en dus niet naar de levensduur. Zoek daarom een omvormer die past bij de woonsituatie. Kies dus voor de meest passende oplossing en niet voor de duurste omvormer of de beste uit de test. Een SMA omvormer wordt bvb. enorm veel gekozen in Vlaanderen.
Soorten omvormers: Waar moet je op letten?
Ten slotte is het niet alleen belangrijk te kijken naar de merken zonnepanelen en welke als beste uit de test komen. Ook de omvormer is uiteraard zeer belangrijk. Houd er rekening mee dat zonnepanelen ongeveer 25 jaar meegaan, terwijl een omvormer eens in de tien jaar vervangen moet worden.
Vind dé beste vakman voor je zonnepanelen.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Bij de keuze voor de juiste omvormer moet men rekening houden met een 7-tal aantal aandachtspunten.
1. Het vermogen van de omvormer
Het vermogen van de omvormer moet overeenkomen met de totale capaciteit van de zonnepanelen. Deze capaciteit wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Ga bij de keuze voor een omvormer ervan uit dat het vermogen van de omvormer lager mag zijn dan het vermogen van zonnepanelen. Er zijn immers weinig ideale omstandigheden qua weer.
De maximale capaciteit wordt vrijwel nooit gehaald, want het is vaak regenachtig of bewolkt in België. De omvormer mag een vermogen hebben dat maximaal 20 procent kleiner of 10 procent groter is dan de capaciteit van de zonnepanelen.
2. Sommige omvormers hebben een transformator
Kijk bij het selecteren van omvormers goed of de apparatuur wel of geen transformator hebben. Over het algemeen hebben de modellen zonder transformator een veel beter rendement. Deze worden omschreven als ‘TL’, wat ‘transformatorloos’ betekent.
Als zonnepanelen sneller aan kwaliteit inboeten, is een omvormer met transformator een betere keuze.
3. Denk na over schaduw
De mate van schaduw kan de keuze voor een bepaalde omvormer beïnvloeden. Wie geen last heeft van schaduw, hoeft hierbij niet stil te staan. Als men wel last heeft van schaduw, kan men ervoor kiezen een aparte lus voor de zonnepanelen te maken die tegelijkertijd zonlicht opvangen. Een omvormer heeft dan meer trackers nodig.
Deze zorgt voor de optimalisatie van het vermogen binnen de lus. Een lus bestaat doorgaans uit tenminste vijf zonnepanelen. Een andere optie is het gebruik van zogenaamde power optimizers. Ieder zonnepaneel levert dan apart rendement;
4. Hoe zit het met de meterkast?

Wie de omvormer wil aansluiten op een meterkast, moet er rekening mee houden dat de meterkast mogelijk eerst aangepast moet worden. Zo kan de maximale belasting per groep worden bepaald. Deel de hoofdaansluiting in de meterkast door 1,6 te vermenigvuldigen. Zo is uit te rekenen wat het maximale vermogen van de installatie is. Bij een hoofdaansluiting van 25 Amper is dit bijvoorbeeld 3680 Watt.
Een hoofdaansluiting met 35 Ampère kan maximaal 5750 Watt aan. Een hoofdaansluiting met 40 Ampère kan maximaal 5750 Watt aan, als de groepszekering maximaal 25 Ampère is.
5. Het geluid van een omvormer
Omvormers maken vaak best wel wat geluid door het interne koelsysteem. Kies daarom voor een omvormer die zoveel mogelijk warmte kwijt kan en op een handige locatie zoals op zolder of in een garage kan worden gemonteerd. Hier geldt: hoe dichter de omvormer bij de meterkast, hoe langer de DC-kabel moet zijn.
Wie de omvormer verder wegplaatst, heeft juist een langere AC-kabel nodig. Vanwege het lawaai zijn er mensen die ervoor kiezen de omvormer buiten te plaatsen. Dit heeft als nadeel dat de omvormer wel vochtbestendig moet zijn.
6. De garanties van omvormers zijn beperkt
De meeste fabrikanten geven maximaal vijf jaar garantie op een omvormer. Daarna moet men garantie bijkopen, maar dit is vaak niet voordelig;
7. Merken verschillen
Omvormers komen vaak uit China, Europa of Amerika. Daardoor zijn er grote verschillen in de prestaties van omvormers, maar ook in de service van de helpdesk. Zoek dus van tevoren uit of de omvormer goede recensies heeft. In Vlaanderen is dat héél vaak de SMA omvormer.
En wat zijn de beste zonnepanelen?
Wie zich aan het oriënteren is op de aanschaf van zonnepanelen, wil uiteraard graag weten welke panelen kwalitatief goed werken en welke zonnepanelen beter te vermijden zijn. Daarom wordt zonnepanelen regelmatig uitvoerig getest door een specialistisch bedrijf genaamd PV Logging. Deze instantie kijkt naar een aantal vaste onderdelen en stelt op basis daarvan een top 10 samen.
Vind dé beste vakman voor je zonnepanelen.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Eisenlijst
Bij het testen van zonnepanelen zijn er een aantal zaken die een belangrijke rol spelen om tot een goed merk zonnepanelen te komen. Denk bijvoorbeeld aan de levensduur, de prestaties (rendement), installateur en de verschillende merken zonnepanelen.
- Levensduur: bij een grote investering als zonnepanelen is de levensduur erg belangrijk. Een goed merk zonnepaneel gaat tussen de 20 en 30 jaar mee;
- Prestaties: het rendement van zonnepanelen bepaalt de terugverdientijd. Over het algemeen zal de geadverteerde rendement niet behaald worden en valt deze in de praktijk lager uit;
- De keuze voor de installateur: we raden aan in zee te gaan met een erkend installatiebedrijf. Deze zal de zonnepanelen correct plaatsen en rekening houden met bijvoorbeeld de hellingshoek en de oriëntatie van het dak. Daarbij worden de juiste materialen gebruikt en wordt er gekeken naar de meest geschikte omvormer voor het type zonnepanelen.
- Merken: de afgelopen jaren is het aantal merken alleen maar toegenomen. Daardoor is er een behoorlijk aanbod van zonnepanelen op de markt.
Goede merken zonnepanelen
PV Logging heeft onderzoek gedaan naar welke zonnepanelen het beste aangeschaft kunnen worden. Daarbij werd vooral gekeken naar de levensduur en het type zonnepanelen. Een belangrijke factor is de verwachte degradatie per jaar. Met andere woorden: hoeveel rendement men na één jaar in zal leveren. De meeste zonnepanelen zijn monokristallijn en polykristallijn. In mindere mate zijn amorf zonnepanelen populair.
Goede merken zonnepanelen betreft monokristallijn zonnepanelen zijn bijvoorbeeld Sunlink, Istar Solar, Topclass en Enertech Solar. Polykristallijn zonnepanelen hebben maar een paar procent lager rendement en zijn daardoor heel aantrekkelijk. Denk bijvoorbeeld aan merken als Tenesol, Sunrise, Enfinity, Renesola en PhotoVoltech.
Amorf zonnepanelen zijn minder populair vanwege het lagere rendement, maar wel zeer geschikt voor plaatsing op daken die meer naar het noorden liggen. Met name Solyndra en Solibro zijn merken die goed in de test van PV Logging scoren.
Hoeveel zonnepanelen kunnen er op een omvormer?
De capaciteit van je omvormer wordt bepaald door het aantal zonnepanelen. Een 1 fase omvormer volstaat voor minder dan 16 zonnepanelen. Heb je er meer dan 16, dan heb je 3 fase omvormers nodig. Die zijn er vanaf 4.000 watt.