Sinds 1 juli 2019 worden alle traditionele elektromagnetische meters vervangen met digitale meters in Vlaanderen. De nieuwe digitale meters hebben niet meer de mogelijkheid om terug te draaien. Dat terwijl dit juist voordelig was voor mensen die zonnepanelen op het dak hebben geplaatst. De vraag is dan ook of de slimme meter het einde van het rendement betekent? Ik zocht het voor je uit…
Vind dé beste vakman voor je zonnepanelen.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Inhoud
De komst van de digitale meter / teru
Netbeheerder Fluvius is in Vlaanderen vanaf 1 juli 2019 begonnen met het vervangen van traditionele meters met digitale meters. Elke woning zal binnen 15 jaar in het bezit zijn van een digitale meter. Wanneer men de woning gaat bouwen of verbouwen en eigenaars van zonnepanelen zijn als eerste aan de beurt om de traditionele meter om te wisselen voor een digitale meter. Daardoor is er bij veel eigenaren van zonnepanelen paniek ontstaan over het rendement van zonnepanelen. Dit omdat de nieuwe digitale meters niet meer terug kunnen draaien.

Toch is er geen echte reden tot zorg. De Vlaamse regering heeft namelijk besloten dat eigenaars van zonnepanelen een nieuwe mogelijkheid krijgen om het huidige compensatiesysteem te behouden. Eigenaren die nu werken met injectie en afname kunnen deze manier tot 15 jaar na installatie van zonnepanelen blijven gebruiken. Ook als er straks een digitale meter in de woning is aangebracht. Wie voor het einde van 2020 nog zonnepanelen installeert, mag van deze mogelijkheid nog gebruik maken.
Daarnaast is er ook een optie om nettarieven te betalen op basis van de bruto afname van elektriciteit. Dat kan voordelig zijn, want deze optie vervangt dan het zogenaamde prosumententarief. Het lijkt erop dat vanaf 2021 het prosumententarief in ieder geval afgeschaft zal worden en wordt vervangen door nettarieven gebaseerd op de bruto afname.
In Wallonië wilde men voor 2034 dat 80 procent van de huishoudens een slimme meter zou hebben. Die doelstelling is inmiddels naar beneden bijgesteld. De installatie van de slimme meter is enkel verplicht voor grote verbruikers van 6000 kilowattuur en meer. Dat geldt ook voor eigenaars van fotovoltaïsche installaties van 5 kWe. De komst van de digitale meter betekent dus zeker niet het einde van je rendement.
Wat is een digitale meter?
Een digitale meter is eigenlijk een meter met een elektronische display. Toch doet het toestel meer dan tellen hoeveel energie er wordt verbruikt en hoeveel energie men teruglevert aan de energie. De meter vertelt de netwerkbeheerder namelijk ook precies hoeveel er verbruikt is. Daarom is het niet meer nodig om jaarlijks de meterstanden te noteren en door te bellen. Ook wanneer de spanning veranderd is, wordt deze informatie meteen met de netbeheerder gedeeld.
Het toestel kan op afstand aan- en uitgeschakeld worden. Omdat het verbruik van de digitale meter voortdurend verstuurd wordt, kunnen energieleveranciers betere voorschotten berekenen. Dat kan het einde van je rendement betekenen, maar in veel gevallen betekent het eerder dat men minder snel hoge onverwachte afrekeningen zal krijgen.
Vind dé beste vakman voor je zonnepanelen.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Digitale meters draaien niet terug
Eigenaren van zonnepanelen vreesden de digitale meter, omdat ze bang waren dat door de komst van de slimme meter het niet meer mogelijk is te profiteren van de terugdraaiende teller. Toch is dit in de praktijk niet het geval. Dat komt doordat de Vlaamse regering heeft besloten dat klanten die gedurende 15 jaar na installatie van hun zonnepanelen het compensatiemechanisme mogen blijven gebruiken.
Of dit zo blijft, is nog maar de vraag. De VREG heeft deze mogelijkheid namelijk aangevochten bij het Grondwettelijk Hof. Het afschaffen van de zogenaamde prosumententarieven zouden namelijk tegen de grondwet zijn.

Ondertussen worden er op verschillende plaatsen proeven met de digitale meters gedaan. In Brussel wordt momenteel een bidirectionele meter gebruikt. Het energieverbruik en de hoeveelheid teruggeleverde energie worden apart gemeten. De compensatie wordt vervolgens berekend door de hoeveelheid teruggegeven energie af te trekken van het energieverbruik. Deze compensatie zal in 2020 gaan verdwijnen. Toch is het nuttig te investeren in zonnepanelen, omdat dankzij groenestroomcertificaten zonnepanelen toch nog een prima rendement op kunnen leveren.
De slimme meter werkt volgens hetzelfde principe als de bidirectionele meter. De meter telt het energieverbruik en trekt daarvan de eigen geproduceerde energie vanaf. Het verschil tussen beide waarden is het reële verbruik en deze wordt dan gefactureerd. De verschillen worden automatisch doorgegeven aan de energieleverancier. Het is dus niet meer nodig om de waarden zelf door te bellen.
Ten slotte is het goed om er rekening mee te houden dat het verbruik dat wordt geregistreerd door de slimme meter, afwijkt van de teller van zonnepanelen. Een deel van de door zonnepanelen opgewekte energie komt immers nooit binnen op het energienet, omdat deze meteen door een huishouden verbruikt wordt. De slimme meter geeft dus enkel aan wat het net teruggeeft, terwijl de meter van zonnepanelen niet het verbruik, maar de totale energieproductie laat zien.
De slimme meter betekent voorlopig dus nog niet het einde van het rendement van zonnepanelen.