Een systeem van zonnepanelen bestaat niet alleen uit zonnepanelen, maar ook de bekabeling en het systeem ertussen behoren tot het volledige systeem. Om zonne-energie om te kunnen zetten in normale energie, heeft men ook een omvormer nodig. De zonne-energie van de zonnepanelen zijn namelijk gelijkstroom. Met de omvormer wordt daar wisselstroom van gemaakt zodat het ook in het huishouden te gebruiken is.
Vind dé beste vakman voor je zonnepanelen.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Daarnaast wordt er bij zonnepanelen vaak ook een groenstroommeter geplaatst. Deze berekent hoeveel energie de zonnepanelen al hebben opgewekt. Het is niet alleen mogelijk om met zonnepanelen energie op te wekken, maar ook te zorgen voor warmte in huis. Dit gebeurt aan de hand van de zogenaamde hybride zonnepanelen.

Inhoud
Zo werken zonnepanelen
In de meeste gevallen zal men ervoor kiezen om de installatie aan te sluiten op het elektriciteitsnetwerk. Wanneer er dan onvoldoende energie door de zon wordt opgewekt, krijgt men energie geleverd van het netwerk. Wie meer energie opwekt dan hij verbruikt, kan de overtollige energie weer terugleveren aan de energiemaatschappij.
Zonnepanelen werken als volgt. Ten eerste zal men de zonnepanelen op het dak installeren. De zonnepanelen vangen dan zonne-energie op als de zon schijnt. Ook bij gewoon daglicht wordt er zonne-energie opgewekt en opgeslagen. Zonnepanelen zijn een verzameling van verschillende fotovoltaïsche cellen. Dit noemen we PV-cellen. Bij monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen zijn deze zonnecellen gemaakt van silicium. De panelen kennen een boven- en onderlaag waardoor de elektrische stroom loopt. Deze wordt opgewekt dankzij de inval van het licht.
De energie die de panelen opwekken, wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). De energie is nog niet meteen bruikbaar, want het gaat om gelijkstroom. Gelijkstroom heeft een hoog voltage en is gevaarlijk voor de meeste huishoudelijke apparaten. Daarom is het noodzakelijk om een omvormer te gebruiken. Een omvormer is het vaste onderdeel van ieder zonnepanelensysteem. De omvormers zijn beschikbaar in verschillende soorten en maten. We raden aan eerst uit te rekenen hoe hoog de capaciteit is van de zonnepanelen. Kies vervolgens daar een juiste omvormer bij.
Zonnepanelen zelf installeren of laten installeren?
Veel mensen staan voor de keuze of zij zonnepanelen zelf willen installeren of dit willen laten doen. Er is geen stedenbouwkundige vergunning nodig om zonnepanelen te mogen installeren. Men mag er dus ook voor kiezen om de panelen zelf op het dak te installeren. Niet iedereen zal daarvoor de juiste technische kennis en gereedschap in huis hebben. In zo’n geval kan men ervoor kiezen om de zonnepanelen te laten installeren door een ervaren monteur. We raden aan eerst goed onderzoek te doen naar de verschillende bedrijven.
Op deze manier kan men besparen op de kosten. Vraag dus altijd offertes bij verschillende bedrijven aan en vergelijk deze met elkaar. Sommige kosten zijn bij bepaalde installateurs al inbegrepen bij de factuur. Bij andere bedrijven wordt er meerkosten in rekening gebruikt. De installatie van zonnepanelen kan soms al zo’n 30 procent van de totale investering betekenen. Uiteraard zijn de zonnepanelen zelf de grootste kostenpost.
Vind dé beste vakman voor je zonnepanelen.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
De verschillende monteurs zullen ieder een ander merk of soort zonnepaneel aanbevelen. Daarom komen erkende monteurs meestal eerst naar de dakconstructie kijken. Daarna zal de installateur een berekening maken over welke opbrengst haalbaar is. Daarbij wordt ook berekend over hoeveel jaar de zonnepanelen weer zijn terugverdiend.

Premie en prosumententarief zonnepanelen
Voor veel mensen is de investering in zonnepanelen nog lastig. De prijzen liggen voor sommige consumenten nog steeds te hoog, waardoor de minder aantrekkelijk zijn. Om zonnepanelen voor iedereen toegankelijk te maken, biedt de Vlaamse overheid een premie op zonnepanelen. Deze premie werkt niet aan de hand van een subsidie, maar mensen met zonnepanelen krijgen een groenestroomcertificaat. Daarvoor moet de woning wel eerst voldoen aan de isolatievoorwaarde.
Mensen die gebruikmaken van het net van een energiebeheerder moeten bovendien een zogenaamde netvergoeding betalen. Ook mensen die de zonnepanelen hebben aangesloten op het energienet moeten een netvergoeding betalen. Consumenten die na 1 juli 2016 zonnepanelen aanschaffen, moeten een recyclagebijdrage betalen.
Dat lijkt op een hoop kosten, maar toch wegen de kosten wel op tegen de voordelen van zonnepanelen. Zonnepanelen bieden namelijk een behoorlijke opbrengst. Over het algemeen zal men zelfvoorzienend zijn wat energie betreft. Daarnaast is gebruikmaken van zonne-energie goed voor het milieu, omdat er niet met fossiele stoffen gewerkt hoeft worden. De investering is binnen een periode van acht tot tien jaar weer terugverdiend. Gemiddeld gaan zonnepanelen zo’n 25 jaar mee. Dat betekent dat men 17 jaar winst op het opwekken van energie maakt. Zeker wanneer men meer energie opwekt dan hij gebruikt, is het gebruik van zonnepanelen lucratief. De energiemeter draait namelijk terug, waardoor de energiekosten nog verder omlaag gaan.
De aanschaf van zonnepanelen is meestal een behoorlijke investering, maar het is vaak zeer rendabel om dit te doen. Om deze reden is de vraag naar zonnepanelen dan ook behoorlijk toegenomen. Zeker doordat de prijzen van zonnepanelen de afgelopen jaren behoorlijk gedaald zijn.
Soorten zonnepanelen
Voordat men beslist om zonnepanelen aan te schaffen, is het verstandig te verdiepen in de soorten zonnepanelen. Denk bijvoorbeeld aan monokristallijn zonnepanelen, polykristallijn zonnepanelen en amorf zonnepanelen. Welke zonnepanelen het meest geschikt zijn, is in iedere situatie verschillend. Dit heeft onder meer te maken met de dakconstructie en de ligging van het dak. Ieder paneel heeft zijn eigen voor- en nadelen.
Zo kennen monokristallijn zonnepanelen het hoogste rendement, maar is deze ook het duurst in de aanschaf. Het is wel een goede keuze wanneer men maar beperkt ruimte op het dak heeft. Polykristallijn zonnepanelen hebben meerdere kristallen en het rendement verschilt hooguit een paar procent. Dit type zonnepaneel is redelijk goedkoper in vergelijking met monokristallijn zonnepanelen. Daarom zullen de meeste mensen voor dit zonnepaneel kiezen. Zeker wanneer men meer ruimte op het dak heeft is dit een goede keuze.
De goedkoopste keuze is de keuze voor amorf zonnepanelen. Deze panelen zijn gemaakt van dunne film en niet van kristallen. Om die reden is het rendement ook erg laag. Ze zijn veel goedkoper in de aanschaf, maar vanwege het lage rendement vooral aantrekkelijk voor mensen die een dak op het noorden hebben.
Zonnepaneel | Onderdelen | Rendement | Ruimte | Kosten |
---|---|---|---|---|
Monokristallijn | 1 kristal | Optimaal rendement | Handig wanneer men weinig ruimte op het dak heeft | Erg duur in de aanschaf |
Polykristallijn | Meerdere kristallen | Redelijk rendement | Handig bij voldoende ruimte op het dak | Gunstiger in de aanschaf |
Amorf | Geen kristallen | Slecht rendement | Veel goedkoper in de aanschaf |
Voordat de zonne-energie bruikbaar is
Zonnepanelen op het dak leggen betekent niet meteen dat de opgewekte zonne-energie bruikbaar is voor het huishouden. Daarvoor moeten er een aantal zaken geregeld worden. Zo heeft men bijvoorbeeld een omvormer nodig. Dit is de rest van het stappenplan.
- Bepaal het aantal strings. Dit zijn het aantal lussen tussen de zonnepanelen.
- Maak een dakdoorvoer. Maak een dakdoorvoer van de zonnepanelen naar het huis. Over het algemeen vindt men de procedure in de handleiding. Alle kabels moeten netjes naar beneden lopen, zonder enige obstructie. Bovendien moeten de kabels goed geïsoleerd zijn als ze buiten liggen;
- Ken het verschil tussen AC- en DC-kabels. De kabels van de zonnepanelen naar het huis zijn DC-kabels. Deze kabels dragen de opgewekte energie als gelijkstroom over. Er is een omvormer benodigd om de energie om te zetten in wisselstroom. Anders zullen apparaten een te hoog voltage krijgen, waardoor deze beschadigd kunnen raken;
- Zonnepanelen plaatsen. Installeer de zonnepanelen op het dak en lus deze door met de verschillende DC-kabels;
- Installeer een nieuwe groep in de meterkast. Plaats indien nodig ook een nieuwe aardlekschakelaar;
- Omvormer. De omvormer liever niet in de meterkast installeren, maar bijvoorbeeld op zolder. Aan de omvormer worden AC-kabels vastgemaakt. Deze draagt de energie van de omvormer over naar de apparaten in huis;
- Maak de DC–kabels vast. Trek de DC-kabels vanaf het dak door naar de omvormer. Op die manier kan de omvormer gelijkstroom in wisselstroom omzetten.
Vind dé beste vakman voor je zonnepanelen.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Warm water dankzij zonnepanelen
Zonnepanelen hebben niet als voordeel dat de energie op kunnen wekken. Het is ook mogelijk aan de hand van een zonneboiler warmte van de zon op te vangen en daarmee het water in huis te verwarmen. Op die manier zal men ook minder gas nodig hebben.
Meestal zijn er dan twee installaties nodig voor zowel de energie als de warmte. Dat is niet altijd het geval. Wie bijvoorbeeld ook warm water in huis wil dankzij zonnepanelen, kan kiezen voor de zogenaamde hybride zonnepanelen. Deze zonnepanelen werken in één systeem en wekken zowel warmte als energie op. Bij gewone zonnepanelen is het nodig om met zonnecollectoren te werken. Dat betekent dat men dubbele installaties en dubbel zoveel systemen nodig heeft om alles werkend te krijgen.
Hybride zonnepanelen doen beiden tegelijk, zonder dat alles dubbel hoeft te worden uitgevoerd. Dit staat netter op het dak. Omdat hybride zonnepanelen redelijk nieuw zijn, zijn deze nog wel duurder in de aanschaf dan normale zonnepanelen. Hybride zonnepanelen zijn toch goedkoper dan het dubbel uitvoeren van beide systemen.