Regelmatig komt de vraag voorbij of men een zwembad zou kunnen verwarmen met de opgevangen energie uit zonnepanelen. Het is mogelijk om de energie van zonnepanelen te gebruiken om een zwembad te verwarmen, al raden we het je af. Er zijn veel betere manieren om je zwembad goedkoop en milieuvriendelijk te verwarmen.
Vind dé beste vakman voor je zonnepanelen.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Maar dat betekent niet dat de zon niet kan worden ingezet om een zwembad te verwarmen. Het verwarmen van het zwembad aan de hand van zonne-energie is een energiezuinige en milieuvriendelijke manier om het zwembad zonder al te veel impact op het milieu te verwarmen. Gelukkig zijn er verschillende andere ecologisch verantwoorde manieren om een zwembad te verwarmen. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van zonnecollectoren of het gebruik van een warmtepomp voor je zwembad.

Inhoud
Manieren om een zwembad te verwarmen
Het is niet mogelijk om de energie van zonnepanelen rechtstreeks te gebruiken om een zwembad te verwarmen. Toch zijn er wel andere mogelijkheden om zonne-energie in te zetten om een zwembad te verwarmen. Gangbare verwarming in zwembaden kosten relatief veel stroom en zijn daarmee een belasting voor het milieu. Maar door gebruik te maken van zonnecollectoren of een warmtepomp kan zonne-energie worden omgezet in warmte waarmee het zwembad alsnog verwarmd kan worden. Iedere oplossing heeft wel zo zijn eigen prijskaartje.
Zonnecollectoren matten
Een eerste mogelijkheid is het gebruik van zonnecollectoren matten. Deze zonnecollectoren zijn gevat in EPDM-matten. Bij dit systeem pomp de pomp van het zwembad het koude water door de leidingen in de matten. De warmte van de matten zullen vervolgens het zwembadwater opwarmen. Het opgewarmde water stroomt daarna weer via een opslagvat terug naar het zwembad. Een mat met zonnecollectoren kost ongeveer 50 euro per vierkante meter. Deze matten moeten op het dak van de woning worden geïnstalleerd.
Een goede manier om de kosten van zonnecollectoren matten te berekenen is door 75 tot 100 procent van de oppervlakte van het zwembad te nemen. Stel: een inbouwzwembad heeft een afmeting van zeven bij vier meter. Het totale oppervlak bedraagt 28 vierkante meter. Dan heeft men voor ongeveer 1400 euro aan zonnecollectoren matten nodig. Dit is nog exclusief eventuele plaatsingskosten.
Vind dé beste vakman voor je zonnepanelen.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Koepels van zonnecollectoren
Goedkoper in de aanschaf is het gebruik van koepels van zonnecollectoren. Deze zonnecollectoren worden vervolgens aan elkaar vast gekoppeld. Deze oplossing is vooral interessant wanneer er sprake is van een groter oppervlak zwembad. De leiding waardoor het water stroomt, ligt opgerold in de koepel. Daardoor is het mogelijk meerdere koepels in te zetten. Deze nemen namelijk minder ruimte in dan de EPDM-matten. Het is ook mogelijk de koepels naast het zwembad te plaatsen. Dit is een voordeel voor eenieder die geen matten op het dak wil laten installeren.
Eén koepel heeft de capaciteit om ongeveer 5000 liter water te verwarmen. Voor een koepel geldt een aanschafprijs van ongeveer 100 euro per koepel. Stel, het zwembad is 7 meter lang, 4 meter breed en 2 meter diep. Dan gaat er in het zwembad ongeveer 56.000 liter water. Dat betekent dat om het hele zwembad te verwarmen, men ongeveer 12 koepels nodig heeft. In zo’n geval kan een zwembad voor ongeveer 1200 euro verwarmd worden, exclusief plaatsingskosten.
Een warmtepomp gebruiken
Een andere optie om te overwegen is geen gebruikmaken van zonne-energie, maar wel op een milieuvriendelijke manier het zwembad verwarmen. De aanschaf van een warmtepomp is dan een ecologisch verantwoord alternatief. Deze warmtepomp is dan van het type lucht-water. Het apparaat neemt de koude buitenlucht op en zet deze om in warm water. Daarvoor is er wel elektriciteit nodig. Eventueel is het mogelijk de elektriciteit uit zonnepanelen te halen. In andere gevallen is men afhankelijk van het stroomnet. Daardoor nemen de elektriciteitskosten van dit systeem wel toe.
Vervolgens wordt de waterpomp buiten geplaatst. Een nadeel van een warmtepomp is het geluid dat deze veroorzaakt. Om deze reden wordt deze vaak in een afgesloten ruimte zoals een tuinhuisje geplaatst. De prijs van een warmtepomp kan behoorlijk variëren. Dit is vooral afhankelijk van hoe groot het te verwarmen zwembad zal zijn. Bovendien verschillen de prijzen van warmtepompen per merk.
Stel: het zwembad is 7 x 4 x 2 meter. Dan dient men uit te gaan van ongeveer 2500 euro als aanschafprijs, exclusief plaatsingskosten. Er zijn dus verschillende manieren om het zwembadwater op een milieuvriendelijke manier te verwarmen.

De beste oplossing
Welke oplossing het beste is, is afhankelijk van de persoonlijke situatie. Het gebruik van zonnecollectoren is heel milieuvriendelijk, maar het zwembad is dan alleen verwarmd als het erg zonnig is. Bij bewolkt weer is het zwembad nauwelijks warm, wat uiteraard niet aangenaam is. Dat terwijl een warmtepomp veel minder gevoelig is voor weersomstandigheden. Ook als het donker of bewolkt is, wordt het zwembad dan goed opgewarmd.
Helaas zijn de kosten van de investering van zo’n pomp wel veel hoger en moeten er ook nog elektriciteitskosten worden meegerekend. Eventueel kan de pomp wel worden aangesloten op de eigen zonnepanelen. Daarvoor is wel de tussenkomst van een ervaren vakman noodzakelijk.
Vind dé beste vakman voor je zonnepanelen.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Optimaal rendement behalen
Ten slotte is de vraag hoe het rendement het meest optimaal behaald kan worden. Immers: het zwembad moet op een efficiënte manier worden verwarmd. Welke optie het best is, is van verschillende factoren afhankelijk. Denk ten eerste aan de grootte van het zwembad. Bovendien zal een zwembad bij een tuin op het zuiden een stuk sneller verwarmd worden dan bij een tuin die op het noorden ligt. Ook het aantal zonne-uren op een dag speelt mee. Daarom kan het best lastig zijn om het rendement te optimaliseren.
Een goede oplossing voor een hoger rendement is door de warmte zo lang mogelijk vast te houden. Wanneer het water door een zonnecollector of een warmtepomp is verwarmd, is het zonde om dit weer af te laten koelen. Daarom is een goede en ecologische manier om de warmte vast te houden het gebruik van een afdekzeil. Op die manier blijft de warmte in het zwembad en is het minder vaak nodig om een verwarmingssysteem te gebruiken. Een afdekzeil kan dus voorkomen dat de warmte uit het zwembad ontsnapt. Het water blijft daardoor langer op temperatuur.
Ten slotte moet er gekeken worden naar de hellingshoek van de zonnecollectoren. Deze moet zodanig worden opgesteld dat de warmte van de zon zoveel mogelijk wordt aangetrokken. Ook de grootte van het oppervlak speelt een belangrijke rol. Wie een groot dak heeft zal eerder kiezen voor EPDM-matten dan iemand met een kleiner dak. Bovendien speelt ook de esthetiek een belangrijke rol.