Verduurzamen van je woning is tegenwoordig belangrijker dan ooit. Niet alleen omdat je graag wilt bijdragen aan een gezond milieu, maar ook om je eigen wooncomfort te verhogen én kosten te besparen op de langere termijn. Fossiele brandstoffen worden schaarser, de energierekening gaat omhoog, en de overheid stimuleert je om slimmer met energie om te gaan. Het verduurzamen van je huis is dus niet alleen goed voor onze planeet, maar kan je ook financieel voordeel opleveren.
Eén van de manieren waarop je kunt investeren in een energiezuiniger huis, is via een duurzame hypotheek. Hierbij krijg je vaak rentekorting op het deel van je hypotheek dat je besteedt aan duurzame maatregelen. Denk aan betere isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp. En wist je dat er zelfs speciale regelingen zijn om meer te kunnen lenen voor jouw energiebesparende investeringen?
Ook voor starters is verduurzamen interessant. Wanneer je op zoek bent naar een eerste koopwoning en een startershypotheek overweegt, is het extra belangrijk om direct te kijken naar duurzame opties. Zo kun je niet alleen comfortabeler wonen, maar vaak ook je maandlasten verlagen. In deze blog vind je alle ins en outs over een duurzame hypotheek, hoe je extra kunt lenen en wat je kunt verwachten van bijvoorbeeld een bouwdepot of rentekorting.
Inhoud
Waarom kiezen voor duurzaam wonen?
Duurzaam wonen betekent dat je rekening houdt met de impact die je maakt op het milieu. Je kiest voor energiezuinige oplossingen en materialen die een lange levensduur hebben en de CO2-uitstoot verminderen. Zo draag je bij aan de doelstelling van de Nederlandse regering om in 2030 minimaal 49% minder CO2 uit te stoten. Met een duurzame woning help je niet alleen onze planeet, maar zorg je ook voor een prettige leefomgeving voor jezelf en eventuele toekomstige generaties.
Het verduurzamen van je woning kan bovendien zorgen voor een aanzienlijke verlaging van je energiekosten. Wanneer je investeert in bijvoorbeeld zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp, merk je dit al snel op je maandelijkse energierekening. Dit bespaarde geld zou je kunnen gebruiken om extra af te lossen op je hypotheek, of om te investeren in andere zaken die voor jou belangrijk zijn.
Voor veel huiseigenaren en toekomstige kopers is duurzaamheid niet alleen een idealistisch streven, maar een hele praktische keuze. Juist omdat de energierekening stijgt, wordt de motivatie om te verduurzamen groter. En als je via een duurzame hypotheek een rentekorting krijgt, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen. Zo snijdt het mes aan twee kanten: je helpt het milieu én je eigen portemonnee.
Wat is een duurzame hypotheek precies?
Een duurzame hypotheek is een lening waarmee je specifiek investeert in energiebesparende maatregelen in je woning. Denk daarbij aan warmtepompen, HR++-glas, hoogwaardige isolatie en het plaatsen van zonnepanelen. In veel gevallen ontvang je een aantrekkelijke rentekorting op het gedeelte van de hypotheek dat je voor verduurzaming gebruikt. Dit stimuleert je om meteen aan de slag te gaan met het groener maken van je huis.
De afgelopen jaren is het aanbod duurzame hypotheken flink gegroeid. Steeds meer geldverstrekkers zien het belang van energiebesparing in en bieden een rentekorting als je huis een bepaald energielabel heeft of als je investeert in maatregelen die het energielabel verbeteren. Dit geldt niet alleen voor nieuwbouwwoningen, maar ook voor bestaande woningen. Je kunt dus vrijwel altijd onderzoeken of jouw bank of hypotheekverstrekker zo’n rentekorting aanbiedt.
Belangrijk om te weten is dat een duurzame hypotheek vaak wordt afgesloten in combinatie met een reguliere hypotheek. Het duurzame gedeelte is dan een aparte component binnen je totale lening, waarop je de rentekorting krijgt. Een adviseur of de hypotheekverstrekker zelf kan je precies uitleggen hoe dit werkt en welk energielabel of welke aanpassingen in jouw situatie nodig zijn om in aanmerking te komen voor de korting.
Ruimere leenmogelijkheden voor energiebesparing
Een van de voordelen van een duurzame hypotheek van Lot Hypotheken is dat je bij veel aanbieders meer kunt lenen dan bij een reguliere hypotheek. Bij een normale hypotheek is de maximale lening vaak 100% van de woningwaarde. Maar als je investeert in energiebesparende voorzieningen, mag je in veel gevallen tot 106% van de woningwaarde lenen. Zo krijg je extra ruimte om jouw woning meteen te verduurzamen.
Deze extra leencapaciteit wordt geboden omdat duurzame aanpassingen de waarde van je woning verhogen en je maandelijkse lasten voor energie verlagen. Hierdoor wordt het voor de bank minder risicovol om je meer te laten lenen. Je moet wel aantonen dat je het extra bedrag daadwerkelijk besteedt aan energiebesparende maatregelen. Vaak gebeurt dit via een bouwdepot, waaruit je de facturen van de verbeteringen betaalt.
Het bedrag dat je extra kunt lenen hangt niet alleen af van de woningwaarde, maar ook van je inkomen. Een hypotheekadviseur kan precies berekenen hoeveel je mag bijlenen en welke rentekorting er mogelijk is. Hierdoor hoef je niet je complete spaargeld aan de verduurzaming uit te geven. Dat geeft je de flexibiliteit om bijvoorbeeld een deel van je spaargeld te behouden voor andere onvoorziene uitgaven.
Rentekorting: Hoe werkt dat?
Een van de meest aantrekkelijke aspecten van een duurzame hypotheek is de rentekorting. Deze wordt vaak aangeboden door hypotheekverstrekkers om consumenten te stimuleren hun woning energiezuiniger te maken. De verlaging van de rente kan enkele tienden van een procentpunt zijn, wat op jaarbasis een aanzienlijk bedrag scheelt. Zo kun je dubbel profiteren: je energierekening daalt en ook je hypotheeklasten worden lager.
Hoeveel rentekorting je krijgt, verschilt per aanbieder en hangt af van bijvoorbeeld het energielabel dat je woning na de aanpassingen heeft. Bij sommige kredietverstrekkers krijg je een korting als je label B of hoger hebt, terwijl anderen wellicht een nog gunstigere korting bieden als je woning A++ haalt. Het is dus verstandig om de voorwaarden goed te vergelijken, zodat je kiest voor de regeling die het beste bij jouw situatie past.
Deze rentekorting geldt dan voor het duurzame deel van je hypotheek. Het kan slim zijn om van tevoren een inschatting te maken van de kosten voor verduurzaming en het beoogde energielabel, zodat je exact weet op welke beloning je kunt rekenen. Laat je hierover ook adviseren door een professional, die jou kan helpen bij het kiezen van de beste duurzame maatregelen.
Klaar Voor Een Energiezuinige Toekomst
Al met al is het duidelijk dat duurzaam wonen niet alleen voordelig is voor het milieu, maar ook voor jouw maandelijkse kosten. Een duurzame hypotheek biedt je de kans om tegen gunstige voorwaarden te investeren in energiebesparende voorzieningen. De rentekorting geeft je een extra duwtje in de rug om bijvoorbeeld te kiezen voor betere isolatie, een zuinige verwarmingsinstallatie of zonnepanelen.
Voor starters is er ook goed nieuws. Je kunt bij het afsluiten van een startershypotheek direct nadenken over energiebesparing. Zo sla je meerdere vliegen in één klap: je investeert in comfortabel wonen, profiteert van lagere energielasten én hebt kans op een lagere hypotheekrente. Het helpt je bovendien om de waarde van je huis te versterken, wat gunstig kan zijn voor als je in de toekomst wilt doorstromen naar een andere woning.
Of je nu een bestaande woning hebt of net de eerste stappen op de huizenmarkt zet, de verduurzaming van je huis begint bij het maken van een weloverwogen keuze. Bekijk de verschillende aanbieders, vergelijk de rentekortingen en neem de tijd om te bepalen welke energiebesparende maatregelen voor jou het meest zinvol zijn. Met een duurzame hypotheek zet je in ieder geval een grote stap richting een groene en betaalbare toekomst.
Geef een reactie