Het aantal daken met zonnepanelen stijgt met de dag. En terecht. Zonnepanelen bieden een duurzame manier om elektriciteit op te wekken en kunnen sterk bijdragen aan het verlagen van de energiefactuur. Een manier om nog meer rendement uit deze panelen te halen, is door ze te combineren met een hybride warmtepomp.
Inhoud
Wat is een hybride warmtepomp?
Een hybride warmtepomp is een systeem dat een traditionele cv-ketel combineert met een warmtepomp. De warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en gebruikt deze om te verwarmen. In een ideaal geval is de buitentemperatuur niet te laag, zodat er weinig elektriciteit nodig is. En in een ideaal geval is de benodigde elektriciteit ook nog eens afkomstig van de zonnepalen.
Het kan echter gebeuren dat de buitentemperatuur laag is, bijvoorbeeld tijdens koude winterdagen. Hierdoor kan het rendement lager zijn. Dan springt de cv-ketel bij. Hierdoor beschik je altijd over de meest rendabele oplossing, ongeacht de buitentemperatuur. Het is dus een knap staaltje technologie. Er zijn verschillende producenten van dit type warmtepomp. Misschien wel het bekendste voorbeeld is de Bosch hybride warmtepomp.
Samenwerking tussen zonnepanelen en hybride warmtepomp
Zonnepanelen wekken elektriciteit op uit zonlicht. De meeste elektriciteit wordt opgewekt op zonnige dagen en wanneer de zon hoog staat. Over het algemeen ligt het rendement dus het hoogste tijdens de zomermaanden en het laagste tijdens de wintermaanden. Een hybride warmtepomp gebruikt elektriciteit om warmte uit de buitenlucht te halen. Door de opgewekte zonne-energie te gebruiken om de warmtepomp aan te drijven, wordt het mogelijk om een groot deel van de benodigde energie voor verwarming op een duurzame manier op te wekken. Hierdoor stijgt het zelfverbruik en zet je minder op het net. Tijdens de winter, wanneer de zonnepanelen minder opwekken en de buitentemperatuur lager is, zal er vooral gebruik worden gemaakt van gas. Bij sommige hybride warmtepompboilers is het mogelijk om het opwarmen aan te sturen op basis van de energie die door de zonnepanelen wordt opgewekt. Hierdoor is het mogelijk om nog meer uit de zonnepanelen te halen.
Voordelen van een hybride warmtepomp met zonnepanelen
Het grootste voordeel hebben we reeds aangehaald: het maximaliseert het gebruik van zelf opgewekte zonne-energie. Dit betekent dat de energie die de panelen produceren maximaal wordt aangewend en de terugverdientijd van de zonnepanelen stijgt. Ten tweede kan deze combinatie zorgen voor aanzienlijke kostenbesparingen. Doordat de warmtepomp minder vaak hoeft over te schakelen op gas, nemen de stookkosten af. Daarnaast zal het systeem bijdragen aan een vermindering van de CO2-uitstoot, wat goed is voor het milieu, de planeet en iedereen die op onze aardbol leeft.
Installatie en rendement
De installatie van een hybride warmtepomp vereist, net als bij de installatie van zonnepanelen, vakmanschap. Het is belangrijk om samen te werken met een gecertificeerde installateur die ervaring heeft met beide systemen. Wat de beste hybride warmtepomp is, hangt af van verschillende factoren. Het gaat onder meer om de grootte van het huis, de isolatie en het energieverbruikspatroon. Een expert kan je hierover informeren.
Een slimme investering voor de toekomst
Een hybride warmtepomp is niet alleen een goede aanvulling voor huishoudens met zonnepanelen, want ook zonder zonnepanelen biedt het systeem aanzienlijke voordelen. De warmtepomp kan namelijk nog altijd zorgen voor een efficiëntere verwarming in vergelijking met een traditionele cv-ketel, wat leidt tot lagere energiekosten. Door te investeren in een hybride warmtepomp maak je jouw woning bovendien toekomstbestendig. Zeker als je overweegt om in de toekomst zonnepanelen te laten plaatsen, doe je er goed aan om nu al te investeren in een hybride warmtepomp.
Photo by Erik Mclean: https://www.pexels.com/photo/white-thermostat-hanging-on-the-wall-7616651/
Geef een reactie